Massiv ökning av elever i gymnasiebyn

Det blir 480 fler elever än under ett normalår i Luleå gymnasieby till hösten. Skolledningen förklarar att de togs på sängen. Nu arbetar gymnasieledningen intensivt för att få fram lokaler i tid till skolstarten.

- Dels är det stora barnkullar som börjar gymnasiet i höst men det visste vi ju så vi hade räknat med en ökning, säger gymnasiechefen i Luleå, Monica Westman.

- Men att det skulle bli så många extra, kunde vi inte beräkna. Alla som ville starta gymnasiala friskolor i Luleå fick nej i december. Då togs vi på sängen, eftersom vi trodde att en hel del av eleverna i Luleå skulle börja där.

Hon säger också att en missberäkning var att så få Luleåelever tagit chansen att få studera i andra fyrkantkommuner, som Boden, Älvsbyn och Piteå. Det är ett nytt samarbete mellan kommunerna.

- Vi har ju tidigare hjälpt elever härifrån att få studera dans i Piteå exempelvis, säger Monica Westman, men nu är det inte många som söker dit, tvärtom vill många till Luleå.

Hur ska man då lösa lokalproblemen med att nära 500 fler än beräknat kommer till gymnasiebyn i höst?

- Vi arbetar för högtryck. Bygger om öppna ytor till klassrum och flyttar om.

Fordonsklasser ska flyttas till Bergnäsgymnasiet.

Eftersom det blir färre elever enligt födseltalen, om några år, så kan man inte bygga ut säger gymnasiechefen Monica Westman.

Hon garanterar att alla elever ska få plats även om det kan bli stökigt med lokaler i början.

Luleå gymnasieby är Sveriges största gymnasium. Det blir 3 400 elever från och med i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista