Konfliktvarsel på tidningsföretag

Journalistförbundet varslar om arbetstidsblockad vid drygt 90 dagspressägda företag, bland andra Norrbottens-Kuriren, Piteå-Tidningen och Norra Västerbotten.

Bakgrunden till varslet är att förhandlingarna om nytt kollektivavtal för journalisterna inom dagspressområdet legat nere sedan medlingen avbröts i mitten av juni.

Blockaden träder i kraft den 17 augusti och omfattar inledningsvis 70 arbetsplatser. Stridsåtgärderna omfattar förbud mot förändring av fastlagt schema och arbetstidsblockad.

Arbetsgivarna - Tidningsutgivarna (TU) - tycker att det är beklagligt att Journalistförbundet (SJF) väljer att vidta konfliktåtgärder i stället för att vända sig till medlarna med idéer om hur den uppkomna situationen ska kunna lösas.

SJF kämpar framför allt för tre huvudfrågor: högre lön för de sämst betalda medlemmarna, säkrare anställningsförhållanden och bättre skydd för upphovsrätten.

Bland de drygt 90 tidningar som berörs av varslet finns alla de stora, rikstäckande tidningarna: Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Sydsvenskan och Göteborgs-Posten.

Sedan följer en lång rad större och mindre dagstidningar: GT, Kvällsposten, Dala-Demokraten, Gefle Dagblad, Barometern/OT, Hallands Nyheter och många fler. Däribland Norrbottens-Kuriren, Piteå-Tidnignen och Norra Västerbotten.

Om inget nytt avtal träffas utvidgas konflikten stegvis till ytterligare arbetsplatser den 24 och 31 augusti.

Läsare kan bland annat påverkas av konflikten genom att vissa sidor i tidningarna inte hinner redigeras färdigt på grund av övertidsförbudet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista