Flyttfåglars rörelser kartläggs

Nordkalotten är en vit fläck på kartan när det handlar om flyttfåglars rörelser, men nu studerar forskare från Lund fågeltrafiken över Abisko, med hjälp av militärradar. Enligt doktoranden Håkan Karlsson tyder mycket på att fåglarna rör sig annorlunda i luften över Norrbotten än över södra Sverige. Forskarna är också intresserade av hur fåglarna beter sig för att klara av extrema vädersituationer.

Mycket tyder på att fåglar rör sig annorlunda i luften över Norrbotten än över södra Sverige. Och nu undersöker forskare fågeltrafiken över Abisko.

- Nordkalotten är en vit fläck på kartan. Eftersom vi vet rätt mycket om sträckrörelser runt hela arktis vill vi fylla i den sista pusselbiten. Helt enkelt kartlägga sträckrörelserna över Norrbotten, säger doktoranden Håkan Karlsson vid zooekologiska avdelningen vid Lunds universitet.

Det gör forskarna med hjälp av en gammal militär radar som finns inne i något som liknar en husvagn med en stor parabolantenn på taket.

- Vi hoppas bland annat få veta mer om hur fåglarna beter sig för att klara av extrema vädersituationer under flytten, säger han.

Håkan Karlsson tittar med målföljande radar mellan en och fyra kilometer upp i luften.

- Vi skickar över data till en dator som registrerar hastigheter, flyghöjder, flygriktningar och annan information.

Håkan Karlssons forskargrupp har en likadan radar i Lund som de spanat med där under flera år.

- Det betyder att vi kan göra jämförelser mellan hur fåglarna rör sig över Lund kontra Abisko. Mycket tyder på att det finns skillnader. En teori är att fåglarna tjänar på att öka hastigheten ju närmare sitt mål de kommer.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista