Ska unga eller vuxna fatta besluten?

Just nu pågår Svenska kyrkans ungas stora årsmöte i Luleå. I år verkar den hetaste frågan vara vem som ska fatta de framtida besluten i Svenska kyrkans barn och ungdomsorganisation. De som är under eller över 30. Det berättar Emma Lindström från Luleå som också sitter med i förbundsstyrelsen.

Stora årsmötet som är Svenska kyrkans ungas högst beslutande organ sammanträder varannat år och i år hålls mötet i Luleå.

Organisationen säger sig verka för gemenskap mellan barn och ungdomar. Emma Lindström från Luleå som sitter i förbundstyrelsen berättar också att de försöker erbjuda barnen och ungdomarna tillfälle till samtal, men de försöker också visa sin kristna tro i handling. Exempelvis genom att köpa rättvisemärkta varor.

Antalet medlemmar varken ökar eller minskar i någon större omfattning. I hela landet har Svenska kyrkans unga omkring 15 000 medlemmar och av de finns ungefär 700 i Luleå stift som omfattar Norrbotten och Västerbottens län. Organisationen tycks ändå inte arbeta aktivt för att rekrytera fler medlemmar, utan det sker mer naturligt från medlemmar till kompisar och i samband med konfirmationsläsningen.

Det är något som bland annat delegaten Fredrik Nilsson-Andersson från Lund stift vill ändra på. I en motion föreslår han att Svenska kyrkans unga ska göras mer synliga, bland annat genom en mer kraftfull profilering.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista