Bärföretag har inga anställda enligt polisen

Polisen beslutade på onsdagen att inte inleda någon förundersökning mot det företagarpar från Lidingö som bedriver bärverksamhet i Norrbotten och som Sveriges Radio har granskat.

– Utifrån den samlade bedömningen har myndigheten tagit beslut att inte inleda någon förundersökning när det gäller de påstådda misstankarna om skatte- och bokföringsbrott, säger Sven Olof Lundbäck vid polisens ekobrottsenhet i Luleå.

Trots att företagarparet från Lidingö har fem fastigheter i Norrbotten där det bor uppskattningsvis ett hundratal bärplockare, och gemensamt deklarerar en årlig inkomst på cirka 400 000 kronor kan alltså inte ekopolisen konstatera några brott.

– Polismyndigheten har arbetat utifrån perspektivet att fastställa om bolaget är en arbetsgivare eller ej och de skyldigheter det ger. Vi har träffat en representant för det här företaget och utifrån vissa frågor försökt fastställa om de är att betrakta som arbetsgivare, säger Sven Olof Lundbäck.

Vad krävs för att betraktas som arbetsgivare?

– Som myndighet ska vi kunna påvisa att man gör vissa aktiva saker. Exempelvis att man rekryterar aktivt, att man aktivt bidrar till resan till Sverige, tillhandahåller kost, transporterar folk till och från bärskogen, säger Sven Olof Lundbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista