Svårt försäkra sig mot svampangrepp

Samtidigt som problemet med törskatesvamp som angriper och tar död på unga tallar ökar i länet så går det inte att försäkra skogen mot skadorna.

Karl-Erik Sohlberg bor på Kengis bruk precis vid Torneälven utanför Pajala. Han äger runt 7 000 hektar produktiv skog i trakten och skulle gärna se att det fanns en försäkring mot  törskateangreppen.

- Det borde finnas en försäkring, säger Karl-Erik Sohlberg, som tror att besvären med törskateangrepp kommer att fortsätta. Det blir ett väldigt stort problem i framtiden om det fortsätter så här. Det ökar hela tiden, säger han.

Under senare år har det blivit allt vanligare att unga träd angrips av törskatesvampen och måste tas bort, och att tvingas avverka skog som inte växt färdigt är ett hårt ekonomiskt bakslag för många skogsägare.

Men att utöka försäkringen är svårt eftersom problemet är lokalt och inte rör hela landet säger Staffan Mettävainio som är skadechef på Länsförsäkringar i Norrbotten.

De villkor som gäller här är att bara plantskog, det vill säga träd som är upp till 1,30 meter höga, kan försäkras mot svampangrepp. Äldre skog kan försäkras mot brand, storm och snöbrott, där snö tyngt ner träden och brutit av dem.

Att utöka försäkringen till att omfatta svampangrepp på skog som lämnat plantstadiet skulle göra försäkringspremien mycket dyrare, säger Staffan Mettävainio.

- Det måste vara intressant för ett stort kollektiv att försäkra sig mot det här. Man är kanske inte villig att betala en premie för ett skydd som man i princip aldrig kommer att få problem med.

Han berättar också att försäkringsvillkoren ses över varje år och att det då går att ändra dem.

- Finns det ett försäkringsbehov av det här för ett större kollektiv så måste man följa upp det och se om det finns någon möjlighet att göra någonting åt det. 

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista