Ingen visumkontroll i Gyljen

Polisen har ännu inte kunnat göra någon omfattande kontroll av de bärplockare som bor på den gamla skolan i Gyljen i Överkalix, och som arbetar för det företagarpar från Lidingö som Sveriges Radio Norrbotten granskat.

Anledningen till att polisen ännu inte kunnat göra någon omfattande kontroll av bärplockarna i Gyljen beror på olika omständigheter och att polisen vidtar åtgärder från fall till fall.

Inre utlänningskontroller, det vill säga att kontrollera att utländska medborgare har rätt att vistas i landet, det görs fortlöpande av polisen. Sådana kontroller görs till exempel genom att stoppa utlandsregistrerade bilar.

Att göra kontroller där bärplockarna bor, och på så sätt kunna kontrollera många samtidigt är inte självklart att det görs. Orsaken är att det krävs misstanke om brott och husransakan för att kunna fråga ut bärplockare i privata fastigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista