Nyanställningar räddar omorganisation

Nedskärningen inom räddningstjänstens utryckningsstyrka i Kiruna blir ett år försenad. Nu nyanställs fyra brandmän, för att få igång den hårt kritiserade omorganisationen.

Kvällar, nätter och helger jobbar sex brandmän på stationen. Från januari i år var tanken att en skulle bort från varje skift och istället jobba kontorstid med att förebygga olyckor.

Men omorganistationen har mött starkt motstånd från de anställda och har dragit ut på tiden. Nu nyanställs fyra brandmän istället.

- Tanken med att nu annonsera efter fyra dagtidsbrandmän är att komma till skott, så att vi får ordning på det förebyggande arbetet. Samtidigt kan vi påbörja att öva och utbilda oss för den operativa biten när vi kommer att bli en man mindre där, säger räddningschef Jan Lundmark. 

Efter politikernas beslut om neddragningen krävde både facket och Arbetsmiljöverket noggrannare utredning av konsekvenserna.

Enligt Jan Lundmark är nyanställningarna en del av överenskommelsen med facket. Tid till att öva på att vara färre i utryckningsstyrkan.

- Vi ska öva på hur vi ska göra vid olika typer av larm, vilka fordon vi ska ha, så att vi vet hur vi ska handla den dagen det händer nåt, säger han.

Under första kvartalet 2008 tror Jan Lundmark att besparingen på utryckningsstyrkan blir verklighet, och trots att man nyanställer nu kan det då bli fråga om uppsägningar.

- Det beror på om vi får några internt sökande till dagtidstjänsterna eller om det blir externt. Men helt klart ska fyra personer bort från den utryckande styrkan, säger Jan Lundmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista