Osäker framtid för klimatforskning

Den klimatforskning som sker genom att man mäter hur trädgränsen förändras i fjällen har en osäker framtid. Det nuvarande projektet är inne på sitt avslutande tredje år och ännu finns det inga pengar till en fortsättning. Leif Kullman är professor i naturgeografi i Umeå och han är inte nöjd med den här osäkerheten.

- Vi har byggt upp ett världsunikt övervakningssystem. Det finns ingen annanstans i världen där vi har så bra koll på hur växtligheten utvecklas under inflytande av ett ändrat klimat, säger Leif Kullman.

I projektet finns data som går nästan hundra år tillbaka i tiden men framtiden är oviss.

- Det här ligger hos regeringen nu och vi hoppas att man ska inse värdet av det här och att vi kan få fortsätta med den här saken, säger Leif Kullman.

Däremot vet han inte när ett eventuellt regeringsbeslut kommer eller vad det är som avgör ifall projektet kan fortsätta i någon form.

- Det är stor osäkerhet kring det hela, och trots att det finns nästan hundra års data finns det mycket mer att ta reda på inom området, säger han.

Klimatet ändras ständigt och det behövs därför ännu längre observationstider för att förstå sambanden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista