Skogsstyrelsen granskar skadorna

Skogsstyrelsen tänker se till att det satsas mer för att ta reda på vad som går att göra åt de angrepp av törskatesvamp på tall som har drabbat delar av länet hårt under de senaste åren. Det säger Skogsstyrelsens generaldirektör Göran Enander som just nu besöker länet, och tittar på törskateangrepp i skogarna runt Gällivare och Jokkmokk.

Skogsstyrelsens generaldirektör Göran Enander anser att frågan kring törskateangreppen är intressant för skogsbruket i hela landet även om problemen hittills bara berört Norrbotten.

- Ett problem är att det är svårt att ge råd till skogsägarna om vad dom ska göra med drabbade tallbestånd, säger Göran Enander.

Svampen tar ofta död på unga träd efter några år och vad som är bäst att göra varierar en hel del.

Att förbättra rådgivningen åt skogsägare är också en sak som man nu kommer att försöka göra, och när det gäller att ta reda på mer om törskatesvampen så säger skogsstyrelsens generaldirektör att det kan ha kommit i skymundan av dom senaste årens stormskador och risk för granbarkborre-angrepp i södra Sverige.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista