Lite kvar av stridsflygplan i Finland

Det var bara mindre metalldelar och ammunition kvar av det svenska stridsflygplanet som sköts ner vid finsk-ryska gränsen i kriget 1940. Det konstaterar en grupp från förbandsmuseet vid F 21 i Luleå, som nu i dagarna har besökt platsen utanför Salla där planet störtade.

Jaktplanet tillhörde svenska flygvapnet och opererade tillsammans med finska stridsflyget i det så kallade vinterkriget.

Den svenska piloten hittades och begravdes i södra Sverige, men sedan föll det i glömska, enligt Sven Sundgren från förbandsmuseum, F 21, som just har varit med en grupp och tittat på platsen.

Planets delar ligger koncentrerade i en terräng en ganska kort bit från en väg strax utanför finska staden Salla.

Sven Sundgren, före detta räddningschef på F 21, hade hoppats kunna finna delar av planet och sätta ihop till ett liknande originalet. Gruppen från muséet i Luleå fick reda på att det fanns fynd från planet i början på denna sommar och tyckte det lät intressant . Men efter att ha besökt platsen säger han nu:

- Vi är besvikna. Det låg endast mindre metalldelar, några rör och ammunition där. Inga vingdelar eller spår av skidorna som planet hade. Inga motorer är kvar heller. Förmodligen har finska eller ryska personer knyckt de flesta delarna, säger han.

Vad händer nu?
- Vi från Sverige gör inget åt det här. En anställd på Salla kommun ska skapa ett krigsmuseum. Med myndigheternas tillstånd. Förmodligen hamnar delarna av stridsplanet där, säger Sven Sundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista