Norrland vinnare i årets solliga

Solen sken flitigast över Norrland i sommar. Östersund knep segern i sommarens solliga, följt av Umeå och Luleå. Dessutom slogs värmerekord i både Kiruna och Karesuando.

Det blev varken vanligtvis solsäkra Öland eller tidigare flerfaldiga mästaren Gotland som vann årets solliga. I stället gick förstaplatsen överraskande till Jämtland och Östersund.

Under tio veckor sedan början av juni har solen lyst hela 654 timmar över den jämtländska staden, enligt SMHI:s beräkningar. Andraplatsen kneps av Umeå med 640 soltimmar, följt av Luleå med 635. Visby hamnar först på sjunde plats och Ölands norra udde på tionde. Sommarens jumboplats tog Växjö, med enbart 438 soltimmar.

Årets sommar har varit fylld av regn och rusk, men trots det slår den enligt SMHI inga bottenrekord. Sommaren 2007 hör till de sämre åren när det gäller antalet soltimmar, men den når ingen bottennotering. Till exempel år 2000 var antalet soltimmar lägre på flera platser, uppger SMHI.

Samtidigt har temperaturerna i landet hållit sig omkring de normala nivåerna. I Norrland har de till och med legat något över de normala, och i onsdags slogs flera värmerekord för augusti. Exempelvis noterade Karesuando då 29,1 grader, vilket är den högsta temperaturen sedan mätningarna började 1878. Kiruna hade 28,4 grader och slog därmed värmerekordet från 1969.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista