Upptäcka kärnvapensprängningar

I Malmberget ska en ny utrustning för att upptäcka kärnvapensprängningar testas och utvecklas. På söndag påbörjar experter från flera olika länder övningen vid LKAB:s gruva.

Experterna som är i Malmberget kommer från CTBTO, en internationell organisation knuten till FN:s säkerhetsråd och som jobbar för ett totalförbud mot provsprängningar av kärnvapen. 177 av världens länder står bakom organisationen.

CTBTO håller på att bygga upp ett övervakningssystem runt hela jorden som ska kunna spåra kärnvapensprängningar. Och nu ska de testa mätförmågan.

Förutom den ordinarie sprängningen i Malmbergsgruvan kommer LKAB att avlossa en del extra salvor under de här dagarna. Men det är förstås inte kärnvapen som ska sprängas i Malmberget. Däremot tror experterna att den spänningen som uppstår i berget efter en gruvsprängning är samma fenomen som efter en kärnvapenspräningning.

När jobbet med att spåra kärnvapensprängningar kan starta på allvar är oklart. Först måste bland andra USA ratificera provstoppsavtalet, så att förbudet träder i kraft.

Tills det blir aktuellt har CTBTO planer på att använda det här mätsytemet till jordskalv och som tsunamivarnare.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista