Fler ungdomar värvas efter valförlust

De politiska ungdomsförbunden i länet har lättare att värva medlemmar när de ligger i opposition. Moderata ungdomsförbundet, MUF, i Norrbotten har haft svårare efter den borgerliga valsegern medan SSU Norrbotten har märkt av en ökning av värvningar.

Antalet nya medlemmar till Moderata ungdomsförbundet i Norrbotten har inte stigit i samma grad efter valsegern som innan. Socialdemokratiska arbetarepartiets ungdomsförbund har däremot ökat medlemsantalet till sitt förbund.

Anledningen tror de respektive företrädarna beror på att ungdomar har lättare för att engagera sig politiskt när de motsätter sig regeringen.

– Jag antar att det är alltid lättare som ungdom att opponera sig mot nånting och att vara lite rebellisk. Det tror jag många har varit, säger Jonas Grafström, distriktsordförande för Moderata ungdomsförbundet i Norrbotten.

David Nordström, vice ordförande i SSU Norrbotten, håller med. Han tror att ungdomarna då inte lutar sig tillbaka och litar på regeringen utan vill göra något åt det.

En svårighet som flera ungdomsförbund upplever i Norrbotten är att kunna komma ut och verka i hela länet när resurserna är så små.

– Vi har inga anställda eller ekonomiska resurser att resa ut i länet och vara närvarande. Syns man inte så finns man inte, säger Jonas Grafström.

Ida Gustafssonm, SR Norrbotten
ida.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista