Många kvinnor vill få hjälp med missbruksproblem

Det finns ett stort och växande behov bland kvinnor av att få hjälp med missbruksproblem. Det säger Agneta Lidholm som är alkohol- och drogbehandlare på Alfagruppens behandlingshem i Öjebyn. Där har det har startats en ny behandlingsgrupp för kvinnor med missbruksproblem.

Kvinnogruppen vänder sig till kvinnor i hela Norrland, ända ner till Sundsvall och Östersund, och det har visat sig att många är intresserade av att delta.

- Vi har väntelista på kvinnor och det har inte jag varit med om på många år, säger Agneta Lidholm som också menar att problemen kommer att öka.

- Jag är född på 40-talet och när jag växte upp var det fult att vara kvinna och dricka. Men i och med den här frigörelsen som kom på 60- och 70-talet så dricker kvinnor på samma sätt som män idag. Vår kropp är inte byggd som männens så jag tror att det kommer att bli mer kvinnor i behandling framledes.

Förra året tog personalen på behandlingshemmet själva över verksamheten efter att den tidigare ägaren, företaget Praktikertjänst, bestämt sig för att bara syssla med hälso- och sjukvård och därför ville göra sig av med sina behandlingshem.

Efter det kände personalen att de fick mer frihet att lägga upp verksamheten som de själva ville och startade då bland annat kvinnogrupperna.

Hit kommer kvinnor från alla olika yrkesgrupper och samhällsklasser och att kvinnor får hjälp i grupper utan män är viktigt säger Agneta Lidholm, eftersom kvinnorna då vågar berätta mer om sig själva och sina problem.

- Jag som kvinna ser att det finns andra kvinnor som har precis samma problem.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista