Fler söker till yrkesutbildningar

Intresset för att söka till yrkesutbildningarna på de kommunala gymnasieskolorna fortsätter att öka. I de fyra största kommunerna i Norrbotten är det fler som har sökt till något av de yrkesinriktade programmen i år än förra året.

Enligt en undersökning som Ekot har gjort ser det likadant ut i övriga landet och förra året var det för första gången fler som sökte till yrkesutbildningar än till teoretiska program

Ante Boström har sökt till Bygglinjen i Luleå och är nöjd över att ha kommit in.

– Jag har alltid velat bli inredningssnickare av något slag. Det ligger i familjen och det är det jag kan bäst, säger han.

Ante Boström är en av 683 elever som har sökt i första hand till något av de yrkesförberedande gymnasieprogrammen i Luleå i år. Förra året var det 647 som sökte. Antalet har alltså ökat med 36 ansökningar, vilket motsvarar nästan sex procent.

I Piteå är det fyra procent fler ansökningar i år, i Gällivare 16 procent och i Kiruna har ansökningarna till yrkesutbildningarna ökat med 14 procent.

Jeanette Björkenvall är rektor på Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna och har hand om flera av yrkesutbildningarna.

– Det är roligt att många söker de här programmen. Det jag tror att det beror på är att elever idag vet att man har möjligheter till jobb. Industrin växer och bristen är stor på snickare och industrifolk, säger hon.

Men att fler söker innebär också att konkurrensen blir hårdare och att det krävs högre betyg för att komma in. De som inte kommer in på sitt förstahandsval får erbjudande om att gå något av de andra programmen.

– Det kan leda till att man får gå ett program som man inte känner sig så motiverad för att gå. Men det är också så att när eleverna väl börjar på ett program så går det ofta bra, säger Jeanette Björkenvall.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".