1 av 2
Professor Torben Christensen.
2 av 2

Björkar drar till sig koldioxid i Abisko

Abiskoborna skulle kunna släppa ut koldioxid för 14 000 svenskar utan att överskrida växthusgas-budgeten för området. Det är resulatet av den första klimatbudgeten som forskare räknat ut för landskapet runt Abisko. Resultatet förvånar forskarna.

- Vi trodde inte att björkskogen skulle vara en så effektiv sänka. Den har som det är nu ett väldigt markant koldioxidupptag. Man kan säga att det är en väldigt, väldigt positiv Kyoto-budget för det här området, säger Torben Christensen, professor vid Lunds universitet.

Med hjälp av bland annat mätinstrument som ser ut som kylskåp mitt ute i björkskogen har forskarna räknat ut klimatbudgeten för ett 4000 kvadratkilometer stort område vid Torneträsk. Trots att myrar och sjöar släpper ut enorma mängder växthusgaser när den eviga tjälen tinar alltmer så är det här området totalt sett just nu en stor växthusgassänkare. Överskottet som tas upp här motsavarar 14 000 svenskars utsläpp av koldioxid. En idé om varför björkarna är så effektiva idag är den stora larvinvasionen som för några år sen åt upp alla björkblad.

- Björkarna kanske återhämtar sig nu, med hjälp av näring som de inte tog upp de åren när bladen inte var här, säger Torben Christensen.

Vad kan man ha för nytta av klimatbudgeten?

- När ekosystemet ändrar sig i samband med klimatförändrningar är det viktigt att ha dokumentetat hur ekosystemet fungerar nu så att vi kan jämföra med hur det agerar framöver. Och det är viktigt att veta om naturen själv har någon viktig återkopplingsmekanisk mot klimatet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".