Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Klimatförändringar kan vara både bra och dåligt för renskötseln

Publicerat torsdag 16 augusti 2007 kl 08.19
Klimatet påverkar renskötseln.

Renskötseln kommer att påverkas när klimatet förändras men mer på grund av sociala faktorer än biologiska. Det säger Öje Danell, professor i renskötsel vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, till Sameradion.

Klimatförändringarnas hot mot renskötseln har debatteras flitigt efter den senaste vinterns dåliga bete.

- Näringslivet kommer att öka i Norrland och befolkningen kommer att öka av många olika skäl. Det gör att utrymmet för renskötsel blir mycket trängre och renskötseln är beroende av utrymme och flexibilitet som kommer att minska så vitt jag kan förstå, säger Öje Danell.

Han menar att klimatförändringarna kan leda till både positiva och negativa effekter för renskötseln. Sammantaget kan de biologiska effekterna till och med vara mest positiva för rennäringen. Öje Danell menar att det finns större hot.

- Det stora hotet är att användningen av markerna är låst idag. Man hävdar sedvanerätt och markägarna som är motpart säger också att man inte får ändra renskötseln. Men om man ska kunna anpassa den till sådant här i framtiden så måste man kunna vara mer flexibel i markanvändningen, säger han.

Intresset för alternativa, miljövänliga energikällor kommer öka som en följd av klimatförändringarna tror Öje Danell. Men enligt honom är etableringar av vindkraft, gruva och uranprospektering inte ett så stort problem jämfört med till exempel befolkningsökningen.

- Det går att lösa på ett bra sätt om man förstår på vilket sätt det påverkar rennäringen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".