1 av 2
Aurorum Science Park i Luleå.
2 av 2
Kommunalrådet Karl Petersen (s), Diös vd Christer Sundin och Luleå kommunchef Bernt Grahn. Foto: Inger Marklund

Luleå kommun säljer teknikbyn Aurorum

Luleå kommun säljer ut teknikbyn Aurorum som ligger vid universitetsområdet på Porsön. Det är fastighetsbolaget Diös som går in som ny ägare. Värdet på försäljningen uppgår till cirka 200 miljoner kronor.

Anledningen till att kommunen nu säljer ut bolaget är att Aurorum Teknikbyn AB är att behovet av ett kommunalt ägande har minskat. Kommunen har också under en längre tid letat efter en ny ägare med tydliga ambitioner att utveckla verksamheten.

Totalt finns ca 100 företag i området med ca 750 anställda, mest så kallade kunskapsföretag.

Det unga fastihetsbolaget Diös fastihetsbolag AB köper fastigheterna och marken av kommunen. De uppger att det är den positiva tillväxten i kommunen som är motivet till deras investering.

Försäljningen kommer inte att innebära några uppsägningar. Tvärtom beräknar Diös att anställa fler än de tiotal som i dag arbetar med fastigheterna.

Affären har förhandlats fram under två år

Kommunalrådet Karl Petersen (s) är mycket nöjd över att kommunen nu kan överlåta lånen på 189 miljoner kronor till Diös. Aktiernerna har ett nominellt värde på 4 miljoner, men kommunen får 11 miljoner för dem. En klar vinstaffär alltså.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".