Sara Avander, ordförande för kvinnojouren i Boden.

Fler barn söker skydd hos kvinnojourer

Antalet barn som får lämna skola och kompisar för att söka skydd hos kvinnojourer med sina mammor ökar stort på flera ställen i Norrbotten. I dagsläget är det endast Luleå som har en anställd för barnen.

Allt fler barn får lämna skola och kompisar för att söka skydd och hjälp hos kvinnojourer med sina mammor. Barnen blir då understimulerade enligt Sara Avander, ordförande för kvinnojouren i Boden. De blir busigare, bråkiga eller säger emot allt som andra säger.

I Kalix har nio barn sökt skydd i sommar under endast två veckors tid. I Haparanda har tre gånger så många barn sökt hittills i år om man jämför med hela år 2006.

Kvinnojouren i Luleå är den enda i Norrbotten som i dagsläget har en speciell tjänst för att möta barnens behov. Marianne Karlsson som jobbar med barnen får ta emot samtal från barn utanför sin kommun.

Sara Avander, ordförande för kvinnojouren i Boden har också sett en ökning och hon tror att fler kvinnojourer kommer ha anställda för barnen framöver.

-Det som kommer förändras tror jag är att fler och fler jourer arbetar för att få något speciellt åt barnen, att ha ett speciellt arbetssätt för barnen. Det är mitt intryck när man pratar med andra jourer, att det är en sådan fråga som många vill utveckla eller vidareutveckla, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".