1 av 3
kryssaren The World i Luleå
2 av 3
lyxhytt på The World
3 av 3
en av restaurangerna på The World

The World gästar Luleå

Ett av världens största kryssningsfartyg har lagt till i hamnen i Luleå i kväll. Lyxkryssaren The World är en flytande bostadsrättförening, men bara för de riktigt välbärgade.

The World är den femte och sista lyxkryssaren för den här sommaren som besöker Luleå. När kryssaren tyst gled in till hamnen möttes hon av en välkomstkommité med folkmusik och representanter från Luleå stad och hamn som gick ombord och överlämnade en gåva till Kaptenen.

The World är byggd i Sverige för fem år sedan, men är nu skriven på Bahamas och är ständigt på resa.

– Vi reser hela tiden, året runt, men vi tillbringar också 250 dagar om året i hamn, säger den norska kaptenen Ola Harsheim.

Ombord på The World bor gästerna i lägenheter som de själva äger. Men vill man åka med utan att köpa en lyxhytt så går det bra att hyra in sig. Priset för en lägenhet med 2 till 3 sovrum börjar på 2 500 dollar per natt.

Tjocka heltäckningsmattor och skinande rent överallt är det som möter en när man kliver ombord, känslan av lyx infinner sig snabbt.

                                                          Ombord finns allt från flera restauranger, spa, matbutik och egen kyrka.                                     

Man har också som enda båt i världen egna brandmän, enligt James st John som är chef för företaget som har hand om lyxlägenheterna.

                                                           

James st John visar oss runt på båten, något som är ovanligt då journalister sällan får komma ombord på båten. Han visar oss bland annat en lyxlägenhet med tre sovrum, två badrum, vardagsrum, kök och två balkonger. Prislappen för den ligger på ungefär 7 miljoner euro enligt James st John.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".