Gerd Bergman, socialförvaltningen Luleå. Foto: Niklas Jälén

Tredubblat behov av bostadshjälp

Antalet människor som får hjälp av socialförvaltningen med att få tag i en bostad har mer än tredubblats under sex års tid i Luleå kommun. År 2000 låg siffran på 112 stycken, i fjol hade antalet ökat till 367.

Under sex års tid har antalet människor som behöver socialförvaltningens hjälp att få bostad mer än tredubblats i Luleå kommun. År 2000 skrev socialförvaltningen 112 kontrakt, i fjol låg siffran på 367 och hittills i år har de skrivit 315 stycken.

Det är främst gruppen av människor med ekonomiska problem och inte de med sociala problem som står för ökningen av de så kallade övergångskontrakten. Gerd Bergman, som är verksamhetschef på socialförvaltningen i Luleå, ser att mer ansvar och administration går åt att hjälpa den här gruppen.

Övergångskontrakt skrivs med de människor som själva inte kan få ett hyreskontrakt. Socialförvaltningen skriver ett förstahandskontrakt med bostadsbolaget Lulebo och sedan får personerna i fråga skriva ett andrahandskontrakt med socialförvaltningen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".