1 av 4
Samebyarna och SCA på gemensam exkursion i skogarna utanför Jokkmokk, vid Ljungasjön. Ett betydelsefullt område för Tuorpons sameby med renbete i form av såväl marklav som hänglav.
2 av 4
På gemensam exkursion vid Ljungasjön utanför Jokkmokk. I orange jacka: Per-Åke Labba, Tuorpons sameby och längst till höger: Hans Djurberg, skogsskötselchef SCA Skog i Norrbotten.
3 av 4
Samebyarna och SCA på gemensam exkursion. I rutig skjorta: Hans Djurberg, skogsskötselchef SCA Skog i Norrbotten.
4 av 4
Samebyarna och SCA på gemensam exkursion i skogarna utanför Jokkmokk, vid Ljungasjön.

Vill minska konflikter i skogen

Skogsbruket och rennäringen verkar på samma marker i Norrbotten, och renbetet påverkas dramatiskt av avverkning och markberedning. Men för att minska konflikterna och skapa bättre lösningar har SCA bjudit in samebyarna till en gemensam exkursion i två dagar. Och diskussionerna var stundtals heta.

Nils-Petter Pavval, ordförande i Tuorpons sameby, hoppas på en större respekt från skogsbolaget, och visade ett exempel i skogen väster om Ljungasjön utanför Jokkmokk.

– Det här är en hed som är betydelsefull för samebyn på grund av att det finns väldigt mycket vitlav, marklav och hänglav. Och vi använder det här området som vinterbetsland, vi har en flyttled som går här igenom och vi har en skiljningsanläggning och beteshage bara 200-300 meter härifrån. Det här är SCA:s mark och det är väl ett område som i framtiden kommer att utses till avverkning. Man kan se det här som ett provområde för att få till ett bättre fungerande samspel mellan skogsbolagen och rennnäringen.

Elva samebyar av de 18 samebyar som SCA har att göra med i sina skogar deltar i en tvådagars gemensam exkursion i skogarna utanför Jokkmokk. Och diskussionerna är stundtals heta om skogsbolagets hantering av betydelsefulla betesmarker för renarna i form av avverkning av markberedning och skötsel efteråt.

– Ofta lovas det mycket och hålls lite. De säger att man ska göra så gott de kan, men när vi kommer med förslag om hur man ska göra är det ekonomi som sätter stopp för det, säger Per-Åke Labba i Tuorpons sameby.

Robert Jonsson, distriktschef för SCA Skog som bjudit in samebyarna, menar att det framöver kommer bli ännu tuffare diskussioner kring skogen eftersom efterfrågan på råvaran ökar, men det finns metoder för skogsbruk som gynnar även rennäringen...

– En god skogsvård med röjning och gallring gynnar lavtillväxten, då talar jag om marklaven. Hänglaven sitter ju i träden i den gamla skog som vi vill bruka, så det är nog ett större problem.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".