Kommunen får allt svårare att betala hyrorna

Ökandet av så kallade övergångslägenheter i Luleå kommun gör att Socialförvaltningen får svårare att betala hyror till det kommunala bostadsbolaget Lulebo.

Under sex år har antalet så kallade övergångslägenheter tredubblats i antal. Det är främst gruppen av människor som har en ekonomisk inkomst att betala hyran men som ändå väljer att inte göra det som har ökat.

I de fall då Socialförvaltningen anser att den enskilde har medel att egentligen betala så går inte Socialförvaltningen in och betalar den hyran till bostadsbolaget Lulebo.

Detta på grund av att de menar att de har ett ansvar att lära den enskilde att själva betala hyran. Då kan det uppkomma en skuld och i år har det funnits en skuld på uppemot 100 000 kronor enligt Gerd Bergman.

Den 30 juni ska skulden enligt Gerd Bergman blivit betald men skulder uppstår i och med det här systemet. Birgitta Wäppling, marknadschef på Lulebo, vill inte gå in på hur eller under vilken tid som skulden har betalats.

Gerd Bergman tror att de kan bli än tydligare att tala om för de enskilda personerna vad det är som gäller så att skulder inte uppstår.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".