Peter Eriksson (mp)

Ingen succé för Fattenborg

Fornlämningsområdet Fattenborg utanför Töre har inte levt upp till de stora planer som Kalix kommun hade när området gjordes i ordning som besöksmål. Under sommaren har haft runt 15 besökare per dag.

Fattenborg som är ett fornlämningsområde en bit norr om Töre skulle bli ett välbesökt mål för turister. Arbetet med att ta fram information och göra området lättillgängligt började 2002.

Men som det ser ut idag är det bara ett fåtal besökare på Fattenborg under en vanlig dag på sommaren och det är nåt Susanne Rönnqvist, guide på Fattenborg, tycker är synd.

- Jag skulle önska att det fanns lite mer som drog turister, kanske att man hade matservering eller någon ren däruppe i renhägnet, säger hon.

Inne i en timrad byggnad finns utställningar och information där turister kan lära sig mer om Fattenborg. Besökare kan också gå längs en i ordninggjord led i skogen och titta på gamla gravar och boplatser. Här finns bland annat rester av de största hyddor som hittats i Skandinavien.

När projektet började bli färdigt 2004 hade det dåvarande kommunalrådet Peter Eriksson stora förhoppningar.

- Om vi gör det här på ett professionellt sätt och tar fram de kulturlämningar som finns här så tror jag att det här kan vara ett lika intressant turistmål som Rovaniemi i framtiden, sa han.

Förhoppningarna blev det dock inte så mycket av. Under sommaren har de i snitt haft runt 15 besökare per dag och Peter Eriksson är idag orolig för att projektet ska läggas ner.

- Ja, jag är rädd för det men jag hoppas att är några mellanår här nu och sen att det kommer människor som förstår vikten av den här typen av frågor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".