Norsk gas till industrin i Norrbotten

Nu finns konkreta planer på att förse industrin i bland annat Norrbotten med gas från Norge. Representanter för norska gasföretag har varit i Norrbotten och berättat om planerna och produktchef Stefan Mohlin på bolaget Lyse Gass i Norge säger att det finns intresse bland företag att bli kunder.

Det handlar om att ta in 300 000 ton gas till Stavanger och därifrån skeppa den till en depå i bland annat Narvik. Sedan är det meningen är gasen distribueras ut till kunderna i flytande och nedkyld form via järnväg och tankbil. Projektet beräknas kunna starta 2010.

Bakom satsningen står bland andra företagen Lyse Gass AS och Naturgass Nord och de räknar med att satsningen i form av anläggningar och transporter kostar 1.5 miljarder norska kronor.

Siktet är inriktat på kunder i nordnorge, nordsverige, nordfinland och Baltikum och bland annat så nämns LKAB, som skulle kunna ersätta mycket av sin olja med gas.

- En fördel med gas i stället för olja är miljövinsten, då utsläppen av koldioxid minskar, säger Stefan Mohlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".