Landstingsdirektör Elisabeth Holmgren och Britt Westerlund, socialdemokratisk vice ordförande i landstingsstyrelsen.

Antalet vårdplatser ska minska

Nu vill landstingets politiska ledning skapa resursteam för att öka kvalitén på den palliativa vård som ges till människor i livets slutskede. För att finansiera satsningen vill landstinget ta bort 20 vårdplatser i Norrbotten.

Nu ska det bildas resursteam i länet för att göra det enklare för människor som vill vårdas hemifrån under sin sista tid i livet.

Förslaget är en följd av tidigare synpunkter från medborgare som krävt förbättringar av den palliativa vården. För att klara det tvingas landstinget till omstruktureringar eftersom landstinget beräknas ha ett budgetunderskott på 73 miljoner vid årets slut.

Det nya förslaget innebär att sammanlagt 20 vårdplatser ska tas bort i Norrbotten.

  • 3 i Piteå Älvdal
  • 4 i Gällivare
  • 7 i Kiruna
  • Samtliga nio observationsplatser i Haparanda.

Nio platser ska till på Sunderby sjukhus och i och med omorganiseringen så ska resurser finnas för att tillsätta sju och en halv tjänster av specialistsjuksköterskor som får i uppdrag att utveckla arbetet med så kallade resursteam i länet.

Tanken är att det ska finnas personal utspridda i alla delar av Norrbotten, dit vårdpersonal kan ringa och få stöd och hjälp med palliativ vård.

Landstingsstyrelsen tar formellt beslut den 31 augusti och sedan går det vidare till landstingsfullmäktige i mitten av september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".