Foto: Scanpix.

Start för omfattande björnjakt i länet

På tisdag börjar björnjakten i länet då 50 björnar får fällas. Syftet är att reglera björnstammen och minska skadorna för rennäringen.

Naturvårdsverket följde i år länsstyrelsens rekommendation och tillåter att 50 björnar får fällas i länet under årets björnjakt. Sex björnar får fällas vid kusten (Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda kommuner), 15 i östra delen (Pajala, Övertorneå, Överkalix samt Gällivare kommun nedan odlingsgränsen) och 29 björnar i övriga länet.

– Det är viktigt att jägarna nu tar sitt ansvar och uppfyller kvoterna i länets olika delområden. Det kommer att innebära att björnstammens tillväxt bromsas och att problemen minskar, säger Ronny Edin, chef för länsstyrelsens naturvårdsenhet.

– Det nya delområdet i östra Norrbotten är ett försök att minska denna så kallade björnpredation på renkalv i vissa berörda samebyar i detta område, säger Karina Lövgren, chef för länsstyrelsens fältenhet.

Sammanlagt får 184 björnar fällas under jakten i år i Sverige och Norrbottens län har flest tillstånd. Eftersom björnen som art samtidigt är starkt skyddad i EU så är jakten omgärdad av en hel del regler och riktlinjer för att den överhuvudtaget ska kunna tillåtas.

– Därför är det viktigt att alla regelverk följs som att fällda eller påskjutna björnar omedelbart rapporteras till polisen och att eftersökshundar finns tillgängliga, säger Lena Bondestad, handläggare på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".