Pelletsverket i Svappavaara. Foto: LKAB

Branden i Svappavaara kostade miljoner

På lördag beräknas produktionen vid pelletsverket i Svappavaara att starta igen efter branden. Stoppet i produktionen kommer att kosta LKAB 50 miljoner kronor. Nu arbetas för fullt för att kunna starta pelletsverket.

- Just nu pågår reparationer och vi räknar med att det är klart på torsdag. Sedan startar vi uppvärmningen och räknar med att produktionen kan komma igång under lördagen, säger Anders Henriksson, chef för LKAB:s förädlingsverk i Svappavaara.

Det var i lördags kväll som utrustning för styrsystemet och elkablage skadades vid en brand i Svappavaara pelletsverk. Produktionsbortfallet för LKAB är 100 000 ton färdiga pellets och i pengar cirka 50 miljoner kronor.

- Det är väldigt mycket pengar, bekräftar Anders Henriksson.

En utredning om brandorsaken pågår och kommer att vara färdig i slutet av den här veckan. Alla tecken tyder på att brandorsaken är ett tekniskt fel.

- Det är ett väldigt stort avbräck. Vi har produktionen intecknad i alla pelletsverk så det finns ingen chans att arbeta i kapp det här, utan det vi tappar nu har vi tappat, säger Anders Henriksson.

Leveranserna av pellets ut till kunderna kommer att försenas.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".