Journalister varslas

Tidningsutgivarna (TU) varslar cirka 4 000 journalister om lockout. Varslet är riktat mot journalisterna på samma tidningar som Journalistförbundet tagit ut i konflikt eller varslat om stridsåtgärder och innebär att journalisterna lockoutas på sina lediga dagar med löneavdrag som följd.

– Vårt syfte är ett enda, nämligen att förmå Journalistförbundet att dra tillbaka sina konfliktåtgärder och medverka till att skapa realistiska förutsättningar för medlarna att åter dra igång förhandlingarna om ett avtal, säger TU:s ordförande Pär Fagerström i ett pressmeddelande.

Varslet träder i kraft torsdag den 30 augusti vid midnatt. Det berör inte journalister som har semester, är tjänstlediga eller sjukskrivna.

– När Journalistförbundet i fredags först sade nej till medlarnas slutbud och därefter omedelbart inledde sin partiella strejk, tog de också på sig ansvaret för den uppkomna situationen, säger Pär Fagerström.

I Norrbotten berör varslen Norrbottens Kuriren och Piteå Tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".