Tre års väntan på ersättning

De efterlevande till den man som 2004 dödades av en björn i Naustaområdet i Jokkmokks kommun föreslås nu få ekonomisk ersättning från staten. Enligt länsstyrelsens miljöchef Jan-Olov Westerberg är det en fråga om rimlighet.

Mannen var ute på älgjakt i oktober 2004 när han plötsligt attackerades av en björnhona. Han hann skjuta två skott mot björnen och försökte sedan förgäves freda sig genom att slå den med geväret.

En utredning visade senare att det inte fanns något som talade för att mannen själv orsakat angreppet.

Länsstyrelsen har begärt att Naturvårdsverket ska anslå pengar ur viltskadefonden, omkring 150 000 kronor, för att kunna ge familjen ersättning för dödsfallet.

Praxis saknas

Att det tagit nästan tre år att få fram ett beslut om ersättning till de efterlevande beror på att händelsen är så ovanlig. Någon praxis om vilka regler som ska gälla har inte funnits helt enkelt.

Kammarkollegiet, som bland annat hanterar skadeståndsanspråk mot staten, kom fram till att jägarens familj inte var berättigad till ersättning. Bedömningen var att familjens försäkringsskydd redan var tillräckligt.

Länsstyrelsen i Norrbotten anser dock att de efterlevande bör få någon form av ersättning från staten. Diskussioner har förts med Naturvårdsverket om hur pengar ska kunna frigöras för ändamålet.

Hund ersätts

- Om en person skadas av björn, som räknas som statens vilt, då bör ersättning utgå. Om en hund skadas av björn kan ägaren få ersättning. Det vore orimligt om skador på människor då inte skulle kunna leda till ersättning, säger Jan-Olov Westerberg, miljöchef vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Dödsfallet i Jokkmokks kommun 2004 var det första som orsakats av björn i Sverige sedan 1902. Den 40-årige man som dödades efterlämnade maka och tre minderåriga barn.

Hur mycket pengar familjen slutligen ska få beslutar länsstyrelsen i slutet av nästa vecka.

Rekordmånga björnar får skjutas i år

På tisdagen inleds årets jakt på björn. Rekordmånga björnar får skjutas, 184 björnar, jämfört med 143 förra året. Bakgrunden är att björnstammen vuxit sig allt starkare under de senaste åren. Omkring 2 500 björnar beräknas finnas i Sverige.

Det är önskemål från länsstyrelserna som ligger bakom att Naturvårdsverket tillåter ökad björnjakt. Björnar orsakar stora skador för framförallt rennäringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".