Jan-Olov Nordström, Svenskt näringsliv.

Svenskt Näringsliv vill in i ekobrottsgrupp

Svenskt Näringslivs regionchef i Norrbotten, Jan-Olov Nordström, välkomnar LO Norrbottens initiativ att bilda en ekobrottsgrupp mot svartjobben.

Jan-Olov Nordström, Svenskt Näringsliv anser att svartjobben är ett gissel för alla.

- Det är ett stort nationellt problem och hotar välfärden! Vi vill mycket gärna vara med i en grupp med LO, Skatteverket, ekobrottsmyndigheter och polis för att komma åt de oseriösa företagare som utnyttjar svart arbetskraft och snedvrider konkurrensen, säger han.

Jan-Olov Nordström känner till de förhållanden som utlöste LOs initiativ att starta en granskningsgrupp. I första omgången är fyra fack med. Hotell- och restaurang, Transportarbetareförbundet, Målareförbundet och Handelsanställdas förbund.

LO misstänker att oegentligheter och dumpade löner har förekommit i sommar i bärplockarbranschen i Norrbotten och i byggbranschen i Haparanda.

- Det finns redan uttalade nationella samarbeten mellan byggfacken och Byggindustrin, där man måste kunna visa legitimation på byggen. Inom hotell- och restaurangbranschen finns liknande, säger Jan-Olov Nordström.

Ändå kommer man inte åt svartjobben?
- Det finns alltid oseriösa företagare som vi inte kommer åt. Det handlar om att myndigheter och beställarna av jobben måste vara mer uppmärksamma också, säger han och ger en vink åt LO att bjuda in Svenskt Näringsliv i deras nybildade ekobrottsgrupp.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".