Vattenfalljobb försvinner från Norrbotten

Vattenfalls centralisering leder till att 39 tjänster i verksamhetsområdet Norrbotten och Västerbotten försvinner. I Luleå kommer antalet tjänster att vara detsamma som nu.

Under onsdagen kommer vi att analysera vad det här förslaget kommer att få för konsekvenser, säger Jan-Erik Johansson, klubbordförande för Seko i Luleå.

Fackets förhandlingar med Vattenfall slutade i oenighet och därför har Seko begärt centrala förhandlingar.

Drygt 200 av totalt 800 jobb inom Vattenfall Eldistribution försvinner när bolaget koncentrerar verksamheten till Stockholm.

Facken är starkt kritiska och hoppar av all samverkan med bolaget.

– Vi är totalt oeniga och har inget förtroende för ledningen. Löntagarkonsulten har sågat förslaget, säger Lars Carlsson, tjänstemannaförbundet Sifs representant, till TT.

Linköpingskontoret med 140 anställda stängs liksom kontoren på 24 andra småorter bland annat i Norrlands inland. Verksamheten koncentreras framför allt till Stockholm och visserligen erbjuds de berörda att flytta med, men Lars Carlsson tror inte det blir många som kommer nappa på det budet.

Enligt facken och arbetstagarkonsulten bidrar storskalighetstänkandet till att företagets resultat har försämrats under senare år.

Förslaget har modifierats sedan företagsledningen i februari i vintras ville flytta 350 jobb, men den huvudsakliga fackliga kritiken kvarstår.

Förutom Sif står även LO-förbundet Seko, Ledarna och Akademikerna bakom misstroendeförklaringen mot företagsledningen.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".