Slopade vårdplatser drabbar äldre

De äldre haparandabor som talar finska kommer att drabbas hårdast om landstingsstyrelsens förslag om att slopa samtliga observationsplatser i Haparanda går igenom. Det säger Anders Tapani, ordförande för Sveriges pensionärers riksförbund i Haparanda. Han är stark motståndare till förslaget.

Det nya förslaget från landstingsstyrelsen innefattar en omfördelning av vårdplatser i länet för att kunna finansiera en satsning på palliativ vård. Den här satsningen drabbar främst Haparanda som blir av med sina samtliga nio observationsplatser.

Enligt Bo Hallqvist, medicinskt ansvarig i Haparanda, är det här det mest negativa beslutet han fått under de 30 år som han har arbetat. Han tror att förlorarna blir de tysta äldre som bor i byar och inte säger ifrån. Men Britt Westerlund (s), vice ordförande i landstingsstyrelsen, säger att tanken är att få en rättvis fördelning av vårdplats per invånare i länet.

– Vi tycker att vi jämnar ut olikheterna eller ojämlikheterna i Norrbotten i och med det här förslaget, säger hon.

I utredningen som ligger till grund för förslaget har det tagits hänsyn till hur många vårdplatser det finns i förhållande till invånare. Observeringsplatserna i extrema glesbygden vill de behålla. Däremot räknar de inte Haparanda till extrem glesbygd och därför tittar de på avståndet till Kalix och bedömmer att haparandabor kan åka dit för att få vård.

Svenska pensionärers riksförbund, SPF, i Norrbotten anser att observationsplatserna behövs i Haparanda eftersom många talar finska i Haparanda. SPF är starka motståndare till förslaget och menar att de äldre inte kan få den vård och hjälp de behöver om de ska till Kalix där de inte förstår tornedalsfinskan.

SPF i Norrbotten ska sammanträda för att diskutera frågan och de hoppas att beslutet inte går igenom.

Ida Gustafsson, SR Norrbotten
ida.gustafsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".