1 av 2
2 av 2
Tommy Nyström (s) kommunalråd i Gällivare

Charterflyg till Gällivare

Gällivare flygplats kommer att få en längre landningsbana som kan ta emot stora Boeingplan för bland annat chartertrafik.

Förlängningen av landningsbanan kommer troligen att bli verklighet om ett par år.

Tommy Nyström (s), kommunalråd i Gällivare, anser att flyget är mycket viktigt för besöksnäringen och näringslivet, och resande har ökat.

– Vi fick siffror igår som pekar på att vi hade 27 000 passagerare under första halvåret i år. I fjol hade vi 42 000 efter hela året, säger han.

En förlängning av landningsbanan till 2 400 meter, en nödvändig förstärkning av plattan plus en ny hangar beräknas kosta 90 miljoner kronor. Eftersom Gällivare kommun idag har minskat sina skulder finns utrymme för att låna dessa pengar.

Det finns planer på både charter och fraktflyg när en längre landningsbana är klar. Redan i december landar det första charterflyget i Gällivare från Italien.

Fler länder är intresserade av snabba förbindelser till Gällivare, säger Tommy Nyström.

– Vi har den japanska marknaden som är väldigt intresserade. Folk härifrån har varit till Japan och pratat med dem och det finns ett stort intresse för att komma hit. Finländare vill etablera sig inom besöksnäringen, de kommer också att kräva flyg. Plus våra egna företag och kommunmedborgare, påpekar han.

Det finns planer på chartertrafik både från och till Gällivare.

– Ja, det är vår förhoppning, säger han.

– Och så har vi utvecklingen av Dundret som kommer att bli en jättesatsning och drar folk, menar han.

En längre landningsbana borde ha byggts för länge sedan tycker Tommy Nyström.

– Jag förstår inte varför det byggs en bana överhuvudtaget på 1 700 meter. Görs den här investeringen nu så är banan färdig och då finns den där för alltid, säger Tommy Nyström avslutningsvis.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".