SJ tar över Norrlandstågen

SJ tar över tågtrafiken i övre Norrland. Efter sju års frånvaro är bolaget nu tillbaka i norr igen. ”Resenärerna kommer att se skillnad redan från första dagen”, säger Jan Kyrk, regionansvarig på SJ.

Avtalet med Rikstrafiken löper i fem år från och med juni 2008 och är värt över två miljarder kronor för SJ.

Upphandlingen omfattar tågtrafik från Göteborg och Stockholm till Umeå, Luleå, Kiruna, Riksgränsen och Narvik.

Veolia Transport, som i dag har ansvaret för trafiken på sträckan, anser att Rikstrafikens beslut att utse SJ till operatör är ett slag mot den påbörjade avregleringen av tågtrafiken.

– Det känns som att detta är ett steg tillbaka när det gäller den fria konkurrensen på spåret, säger Gunnar Wulff, chef för Veolias tågdivision.

Han har inget att invända mot det sätt upphandlingen har gjorts på men konstaterar att SJ nu är ensam operatör när det gäller all nattågstrafik i Sverige. Det har man blivit tack vare lönsamheten på den kommersiella trafik som skyddas av staten, något som snedvrider konkurrensen, enligt Wulff. Han kräver nu att avregleringen av annan tågtrafik påskyndas så att resenärerna kan erbjudas alternativ på järnvägsmarknaden.

Om stämningen var dämpad hos Veolia Transport efter Rikstrafikens besked var det desto muntrare hos SJ, som för sju år sedan tappade tågtrafiken till övre Norrland.

– Vi har tyckt att SJ-kartan varit lite avhuggen sedan dess och är fantastiskt glada att få köra trafiken till, från och i övre Norrland igen, säger Jan Kyrk.

Den stenhårda konkurrensen från flyget tänker SJ att klara med hjälp ett nytt prissystem och de olika möjligheter man kan erbjuda resenärerna ombord på tågen.

– Vi vill göra resan väldigt enkel och smidig så att man kan utnyttja all den tid man har på tåget på ett bra sätt, säger Kyrk.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista