Stor investering på Esrange

Europas eget satellitsystem för navigering ”Galileo” är kraftigt försenat. Men på rymdbasen Esrange utanför Kiruna, som kommer att vara huvudstation för styrningen, investerar man just nu för 50 miljoner kronor.

EU vill sluta vara beroende av USA:s navigeringssatelliter. Det egna systemet ska mer exakt ange rätt position var som helst på jorden och hjälpa fordon och människor att navigera rätt på land, i luften och på havet.

Under nästa år ska de första fyra satelliterna skickas upp och Esranges uppgift är att styra och se till att satelliterna ligger i rätt bana runt jorden.

Navigeringssystemet ger många nya jobb i Kiruna, enligt Lars Persson, vd på Rymdbolaget.

– Redan i somras ökade vi till treskift och det innebar en del nya jobb. Men det här är bara början på en jättestor satsning och vår förhoppning är att det kommer att utökas kraftigt på Esrange framöver.

Det byggs nu för 50 miljoner vid Kirunabasen.

– Vi bygger en jättestor antenn. Men det handlar också om investeringar i miljön runt omkring. Bland annat har vi utökat säkerheten starkt på grund av att vi blivit utsedda till huvudbas, säger Lars Persson.

Totalt ska 30 satelliter ska ingå i systemet som skulle ha varit i full drift 2010. Men det har bland annat varit problem med finansiering. Slutet av 2013 är nu den officiella uppgiften om när Galileo ska vara i full gång.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista