Regeringen gör för lite för samerna

Idag är det ett år efter valet där dom borgerliga tog över makten. Många samer är dock besvikna över att den nya regeringen inte gjort tillräckligt för att förbättra samers situation i Sverige.

Den nya regeringen med moderaterna, centerpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna har tillsatt en arbetsgrupp som ska komma fram till en gemensam samepolitik. Annars har den nya regeringen hittills stoltserat med är att ge rennäringen 37 miljoner i katastrofstöd i och med förra årets nödvinter för renarna.

I förra veckan beviljade man ytterligare 8 miljoner till Sametinget som myndighet. Det ger Sametinget drygt 140 miljoner i total budget. Det är nästan hundra miljoner mindre än sametinget i Norge får. Dessutom har Norge anslutit sig till ILO-konventionen och där förvaltas även finnmark gemensamt av samer och lokalbefolkning.

Sveriges jordbruks- och sameminister Eskil Erlandsson säger att det är en tradition. Många samer i grannlandet Sverige väntar på att den nya regeringen nu ska prioritera europas enda urfolk.

- Den nya regeringen har inte suttit så länge. Förhoppningsvis blir det bättre. Socialdemokraterna gjorde då inte mycket för samerna, säger en förhoppningsfull Jan Kitok, till Sameradion.

SR Sameradion
Hemsida: sverigesradio.se/sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista