Starkt stöd för illegal jakt

Det finns ett starkt indirekt stöd för den illegala jakten på stora rovdjur i den svenska glesbygden vilket hänger samman med att många i glesbygden är kritiska mot den statliga rovdjurspolitiken. Det slår Brottsförebyggande rådet, Brå, fast i en ny utredning.

Varje år dödas 20-25 vargar, 100-150 lodjur och cirka 50 järvar illegalt i Sverige. Mycket få av gärningsmännen fälls för brotten, vilket enligt Brå beror på att de får indirekt stöd av ortsbefolkningen.

Exakt hur många tjuvjägarna är har inte Brå lyckats utröna. Troligen rör det sig om små grupper av personer, i de flesta fall ortsbor.

Lars Korsell, utredare vid Brå tycker det är anmärkningsvärt att så många tider om brotten.

Motiven är knappast ekonomiska, utan snarare är tjuvjakten en form av missnöjesyttring. Rovdjuren betraktas som onda, och som ovälkomna konkurrenter om det jaktbara viltet. Rovdjuren dödas ofta från skoter och många fall jagar gärningsmännen i grupp.

Ett problem som Brå tar upp är den utbredda uppfattningen i glesbygden att vargarna är inplanterade. I Dalarna tror hela 50 procent av jägarkåren på påståendet. Genetiska studier har dock visat att vargarna är invandrare norr- och österifrån.

Inplanteringstanken är en typisk vandringsmyt enligt experterna, och tycks förekomma i alla länder där vargen återkommit till sina forna domäner.

För att komma tillrätta med problemet föreslår Brå bland annat att det krävs att politiker och myndigheter för en dialog med dem som bor i rovdjurstäta områden. Ett annat sätt är att kriminalisera förberedelse och försök till illegal jakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista