Olaglig jakt har stöd bland lokalbefolkningen

Den olagliga jakten på stora rovdjur har ett starkt indirekt stöd i den svenska glesbygden. Det framkommer i en utredning som Brottsförebyggande rådet, BRÅ, presenterade igår. Enligt utredningen beror stödet för den illegala jakten på att invånare i glesbygden är kritiska till den statliga rovdjurspolitiken.

Slutsatserna i BRÅs utredning bekräftas delvis av Stig Persson rovdjursansvarig i Gällivare skogssameby.

- Jag förstår om det förekommer illegal jakt. Vi har massor med björnar och får ingen ersättning för våra förluster av kalvar, och det ena föder det andra, konstaterar han.

Brottsförebyggande rådet föreslår flera olika åtgärder för att folk i glesbygden inte ska stödja den olagliga rovdjursjakten. Politiker och myndigheter ska föra en dialog med invånarna i rovdjurstäta områden. Polisen ska bland annat få arbeta med informatörer och förberedelse och försök till illegal jakt ska straffläggas.

Stig Persson anser att rovdjursersättningen bör höjas och kontrollen av antalet rovdjur måste bli bättre.

- Först och främst måste vi få ersättning för våra förluster det är inte meningen att vi ska satsa våra kalvar till rovdjuren. Det är ett stort mörkertal på rovdjur, rätta antalet på rovdjuren måste fram, säger han.

Stig Persson rovdjursansvarig i Gällivare skogssameby är kritisk till statens rovdjurspolitik.

- Naturvårdsverket har ingen koll alls på hur många björnar det finns och de vet inte hur stor skada de gör. Och sedan har de ingen koll på hur den ska decimeras, säger han.

Stig Persson tror det skulle lösa sig om det skulle spelas med öppna kort och betalas ersättningar för förluster.

- Då skulle det inte vara något stöd alls för den illegala jakten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista