Kiruna kommun bryter mot lagen

Kiruna kommun saknar jämställdhetsplaner, vilket lagen kräver. Därför får kommunen nu kritik för bristande jämställdhetsarbete från sina revisorer.

Varje år måste arbetsgivare med mer än nio anställda kolla upp hur det står till med jämställdheten och skriva ned vad som måste göras för att det ska bli bättre. Man ska också kontrollera om man levt upp till den förra årets plan.

- Kravet på skriftlig plan kom 1992, så Kiruna kommun har brutit mot jämställdhetslagen under lång tid, säger Märit Borgström, chef för tillsynsenheten hos Jämställdhetsombudsmannen.

Miljö- och byggnämnden i Kiruna saknar helt jämställdhetsplan. Samma gäller för Kommunstyrelsen där kommunalrådet Kenneth stålnacke (s) är ordförande.

- Det är bara att konstatera att det är en brist som vi tidigare inte uppmärksammat. Nu har vi tagit beslut om att det måste jobbas fram jämställdhetsplaner för alla verksamheter, säger han.

Andra avdelningar inom kommunen har gamla dammiga jämställdhetsplaner. Omsorgsnämndens plan är till exempel uppdaterd 1997.

- Om det är ojämställt och det mönstret upprätthålls år efter år är det ju allvarligt för de som drabbas av orättvisa villkor, säger Märit Borgström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista