1 av 2
Mats Eriksson vd Gällivare värmeverk. Foto: Maritha Mossberg
2 av 2

Högre kostnad för fjärrvärme

En ny upphandling av utsläppsrätter riskerar att höja fjärrvärmepriset i Gällivare med tio procent. Det råder brist på bränslen som inte omfattas av utsläppshandeln. Trä som massaved eller pellets skulle bli ännu dyrare.

Gällivare värmeverk använder 75-80 procent torv att elda med resten är olja och träpellets, och det finns få alternativa bränslen för värmeverket.

- Kostnaden för att elda torv kommer att öka om det är så att det här går igenom. Därför att vi då är tvungna att köpa upp en del utsläppsrätter och det kommer att betyda fördyringar i storleksordningen 10-15 procent, säger Mats Eriksson som är vd vid Gällivare värmeverk.

Mats Eriksson och hela torvindustrin i Sverige hoppas på att regeringen hjälper till med att helt undanta torv från miljöavgifter och att torv likställs med trä.

- Hoppet är rätt starkt eftersom vi vet att det är någonting som regeringen, inte bara den nuvarande, har drivit. Vi har ett genomarbetat förslag där vi kan se att torv, är likartad, ska behandlas på samma sätt som trä, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista