Prestigefyllt pris till Luleåforskare

I dag, tar Wolfgang Birk, forskarassistent vid Luleå tekniska universitet, emot det prestigefyllda priset Henry Ford Technology Award. Wolfgang Birk får priset för ett system som varnar trötta och distraherade bilförare i god tid innan tröttheten gör att de tappar kontrollen över sin bil. Priset är - förutom äran och en statyett - på 5.000 dollar, drygt 32.000 kronor.

Innovationen är utvecklad i samarbete med Ford Motor Company och det rör sig om ett system som består av både ljud och ett textmeddelande som når en trött eller distraherad förare i god tid innan han eller hon nickar till eller somnar, vilket innebär att du får en möjlighet att fatta beslut om att exempelvis stanna till och sova en stund eller ta lite frisk luft.

Forskning kring den här typen av varningssystem har pågått länge och man har provat allt från sensorer på förarens kropp för att mäta kroppens reaktioner till kameror i bilen som registrerar ögonblinkningar och huvudets rörelser.

Två patentansökningar är inlämnade och kommer att godkännas inom kort, vilket gör det svårt för Wolfgang Birk att mer i detalj berätta hur systemet fungerar och är uppbyggt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista