Kiruna kyrka, med gruvan i bakgrunden. Foto: Magdalena Martinsson.

För lite pengar för stadsflytt

De ekonomiska förutsättningarna som finns för flytten av Malmberget och Kiruna riskerar att leda till dåliga och kortsiktiga lösningar. Det skriver Boverket i sin slutrapport till regeringen.

Pengarna till att flytta samhällena är begränsade till den ersättning som gruvbolaget, enligt minerallagen, måste betala vid direkt påverkan på till exempel en byggnad.

- Risken är att de där något större och rationella lösningarna, som kanske alla parter innerst inne kan se skulle krävas, uteblir. Därför att det inte finns någon som är beredd att ta ekonomiskt ansvar för dem, säger arkitekten Olov Schultz på Boverket som har jobbat med rapporten.

I sin rapport skriver Boverket att det framstår som en akilleshäl att det inte finns någon part som tar det övergripande ansvaret för slutresultatet och dess finansiering. Det är mycket som påverkas indirekt och därmed faller utanför minerallagens ersättningskrav.

- Delar som inte fysiskt påverkas, och som blir kvar i det gamla samhället, får förändrade utvecklingsmöjligheter. Det kan gälla till exempel gälla underlag för service, säger Olov Schultz.

Boverket påpekar också att det nya Kiruna av ekonomiska skäl kan hamna nära det gamla, och det riskerar att bli ovanpå mineraler som kan bli intressanta att utvinna i framtiden.

- Det är ju känt att det finns oerhörda mineraltillgångar i Viscaria-stråket och Kirunavaara-stråket.

För att få mer pengar till flyttprocesserna föreslås att man ska söka bidrag från EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista