1 av 2
Arbetsförmedlare går på jobbjakt i Norrbotten.
2 av 2
Maria Nilsson Dahlgren, arbetsförmedlare i Gällivare.

Arbetsförmedlare på jakt efter nya jobb

Drygt 500 företag kommer idag att få besök av arbetsförmedlare som är på jobbjakt efter de jobb som finns men ännu inte anmälts till arbetsförmedlingen. Enligt Arbetsförmedlingen finns det ett behov av mer personal, men de mindre företagen har oftast svårt att rekrytera själva. De har heller inte den tiden.

550 företag inom olika branscher kommer idag att få besök av 110 arbetsförmedlare på tretton orter i länet. Både stora och små företag får besök. Målet är inte främst att skaka fram jobb.

- Vi förväntar oss egentligen inga jobb. I dag vill vi gå ut och besöka företag och lyssna på deras behov. Och vi blir glada för det lilla vi får in som säljuppdrag till oss i eftermiddag, påpekar Maria Nilsson Dahlgren.

Samtidigt som arbetsförmedlingen jagar jobb finns en arbetskraftsbrist i länet, men det är främst de stora företagen som har svårt att rekrytera.

Maria Nilsson Dahlgren arbetsförmedlare i Gällivare, tror att det största hindret för små företag att rekrytera lämplig arbetskraft är tidsbrist.

- De har kanske inte tid att sätta sig ner och göra upp en bra specifikation på vilken form av personal som behövs. Det tar tid att ta kontakt med oss, det ska ut på annons och sedan kommer det fruktansvärt mycket ansökningshandlingar när annonsen väl sätts ut. Vem har tid att ta hand om dem om det är ett litet företag, säger hon.

Men trots en arbetskraftsbrist inom vissa yrken är idag fyra procent öppet arbetslösa i länet och det är också en av orsakerna till arbetsförmedlingens jobbjakt i dag.

- Det är jätteviktigt att vi får in varenda jobb som bara tänkas kan. Jag tycker det är roligt att vi gör en så här massiv insats och jag är övertygad om att det kommer att ge ett bra resultat, säger Maria Nilsson Dahlgren.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista