Törskateangrepp på gren.

Ny skogsforskarjour mot svampangrepp

Skogforsk och SLU lanserar en gemensam skogsforskarjour som snabbt samlar ihop relevant forskarkompetens när en akut situation inträffar som påverkar skogen. Jouren har omedelbart fått rycka ut för att ta sig an det alarmerande läget kring törskateangreppen på tall ibland annat Norrbotten.

När stormar, insekts- eller svampangrepp eller liknande händelser som påverkar skogen inträffar efterfrågas ofta kunskap och kompetens från skogsforskare.

– Våra erfarenheter från tidigare händelser har varit att forskarsamhället haft svårt att samordna sin information och att de som sökt kunskap ofta fått en ofullständig bild av vad som hänt, säger Göran Ståhl, SLU, ordförande i Skogsforskarjouren.

Men nu ska det bli ändring på det. Den nystartade Skogsforskarjouren har etablerat tydliga rutiner för hur forskarsamhället ska agera när något oväntat med skogsanknytning inträffar.

Skogsforskarjouren har redan satts i arbete med sitt första ärende.

- Törskateangreppen skapar ett akut läge och med hjälp av den nya forskarjouren kan vi snabbt sammanställa kunskapsläget kring problemet och bedöma vilka skötselåtgärder som behövs. Det är viktigt för att vi ska kunna fortsätta utveckla skogens värden, säger Ann-Britt Edfast, forskningschef på Sveaskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista