Rune Klingert, f d kyrkoherde i Malmberget.

Han minns när kyrkan flyttades

För ett par veckor sedan inleddes de uppmärksammade husflyttningarna från Malmberget. Än en gång behöver LKAB:s järnmalms gruva plats för sin utbredning. Men redan på 1970-talet flyttades byggnader, kyrkan i Malmberget revs och flyttades.

Rune Klingert var kyrkoherde i Malmberget 1974 och han minns när kyrkans klockstapel delades i två delar inför flytten.

– Den hängde fritt i luften, de körde längs gatorna och den dinglade och for åt alla håll. Det var ett stort nöje för en massa barn som var och tittade på det där. Sedan sattes klockstapeln ihop på det nya stället, och den är helt intakt som den var förut, säger han.

År 1973, när kyrkan flyttades, fanns en stor oro för rasrisken i Malmberget. En del kyrkobesökare tvekade att gå till kyrkan.

– Det märktes att folk var rädda att komma dit på slutet. Innan julottan gick det ett rykte i samhället att hela kyrkan skulle ramla ner i gropen mitt under julottan. Det gjorde att många människor inte vågade komma dit då, minns han.

Rune Klingert mötte församlingsmedlemmar som var bedrövade över att deras kyrka skulle flyttas.

– En del var uppriktigt ledsna och kände det tragiskt när de såg att klockstapeln flyttades. Jag tror att det gick över ganska snart, de hittade vägen till det nya stället. Men nog var det många som grät under flytten, säger han.

Kyrkan i Malmberget är skänkt av LKAB och när första gudstjänsten hölls på kyrkans nuvarande plats så lovade bolagets representanter att kyrkan skulle få stå kvar i minst 30 år.

Den utmätta tiden har passerat, Karl Wikström verksamhetschef för gruvrätt vid LKAB lovar att kyrkan får stå kvar många år till.

– Det kan vi garantera idag, med det underlag vi har. Och om det händer så tror jag knappast att jag är med, säger Karl Wikström.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista