Arbetsförmedlare på jobbjakt i Norrbotten.

Lyckad arbetsjakt i Norrbotten

Det blev ett mycket bra resultat när arbetsförmedlingen gick på jobbjakt i onsdags. I hela länet besöktes 668 företag på 13 orter och 264 möjliga jobb hittades hos dessa företag.

Sven-Erik ”Eko” Nilsson är arbetsförmedlare i Gällivare.

– Jobbjaktens resultat blev över förväntan. Vi hade inte räknat med att det skulle bli ett sådant här resultat, säger han.

Arbetsförmedlingen jagade jobb som finns hos företagen men som av olika anledningar inte har anmälts till arbetsförmedlingen. Skälet är ofta att många företagare inte kan ta sig tid att rekrytera arbetskraften. I Gällivare blev också resultatet av jobbjakten över förväntan.

– Vi hann med 66 företag och fick fram 63 möjliga jobb nu på direkten, och ett tjugotal jobb lite längre fram. Det blev över våra egna förväntningar att det gick så bra. Vi gjorde ett kanonjobb, utbrister Sven-Erik ”Eko” Nilsson.

I Gällivare råder det bland annat brist på rörmokare, svetsare, lastbilsförare, va-anläggningsarbetare och tekniker av olika slag. Och i en del fall är det svårrekryterad arbetskraft, säger Sven-Erik ”Eko” Nilsson.

– Vi vet att många av de lediga jobben blir svårt att rekrytera till för de finns inte på orten, och här har vi ett dilemma. Vi har nu en ganska hård arbetsmarknadspolitik där människorna måste söka sig dit jobben finns och det är vi ganska vana med här i Norrbotten och har fått leva med det ganska länge. Men tyvärr så har vi inte fått strömmen att komma från andra hållet. Det måste ändras på, det finns ledigt folk runt omrkring i landet men vi får inte hit dem, säger Sven-Erik ”Eko” Nilsson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista