Orimligt att fondera för stadsflytt

Det är inte meningsfullt för LKAB att fondera 2,5 miljarder i en buffert för att säkra flytten av Kiruna och Malmberget. Det säger LKAB:s styrelseordförande Björn Sprängare om varför det inte blivit verklighet av ministerlöftet.

När Thomas Östros (s) var näringsminister lovade han att staten via LKAB år 2006 skulle avsätta 2,5 miljader kronor, för att säkra flytten av Kiruna och Malmberget.

Så blev det inte. LKAB:s chefer har istället beslutat att ta de ekonomiska smällarna när de kommer, alltså först när man skrivit avtal med den som har en anläggning som är i vägen för gruvdriften.

– Det är det bästa för företaget. Att sätta av en stor summa pengar nu för vad någonting eventuellt kommer att kosta i framtiden, det känns alltför osäkert, säger ekonomidirektören Leif Boström.

LKAB:s styrelseordförande Björn Sprängare anser inte att det är meningsfullt för företaget att fondera för de kommande samhällsförändringarna.

– Det blir en gissningstävling då hur mycket pengar man ska avsätta. Sen är det också en teknisk fråga om man ska låsa de pengarna. Vi har pengar i kassan för att klara det vi ser behövs i samhällena de närmaste åren.

Men LKAB kan ju börja gå sämre än idag. Är det inte bra att börja spara inför de stora flyttprojekten?

- Jo, det är det väl. Men det är en fråga för ägaren också. Ägaren staten tar ju utdelning från vinsten och vi för en diskussion med ägaren om hur man ska använda de medel som finns i företaget. Men det finns alltså oklarheter om hur man tekniskt ska lösa frågan, säger Björn Sprängare.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista