Filmaren Liselotte Vajstedt. Foto Elin-Anna Labba

Tre filmare från länet på stor filmfestival

På fredagen startade Nordisk Panorama, en stor filmfestival i Uleåborg, Finland. Tre filmare från Norrbotten deltar: Patrik Eklund från Arvidsjaur, Jonas Selberg, ursprungligen från Harads och Liselotte Vajstedt som har rötterna i Kiruna.

Nordisk Panorama filmfestival hålls varje år i ett av länderna Danmark, Finland, Norge, Island eller Sverige varje år. Det är en tävling och många filmfinansiärer kommer dit för att spana in nya talanger. Festivalen räknas som Nordens mest prestigefyllda, för kort- och dokumentärfilm.

Filmaren Liselotte Vajstedt deltar med entimmesfilmen Sami Nieida Jojk, en film som hon betecknar som en slags roadmovie om sig själv och samisk identitet. Hon reser runt till olika platser i filmen.

- Visst kan man vinna pengar i festivalen, men för mej är det bara en ära att få delta, säger Liselotte Vajstedt, som numera bor i Stockholm.

Hon berättar att filmen har visats på olika festivaler och snart visas i Taiwan. Den ska också gå i svensk television senare.

Andra planer?

- Jag ska göra en långfilm som ska heta Resan till Kautokeino , skriver just nu manus och det ska vara samisk dialog, avslutar Liselotte Vajstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista